Hillerød skakklub
stiftet 1910

2018-19 2017-18 2016-17 2015-16 2014-15 2013-14 2012-13 2011-12 2010-11 2009-10 2008-09

Mesterrækken 2015-16


Hillerød 2

 

Se slutstillingen i Mesterrækken.


2. februar 2016

Af Lars Nilsson

Roskilde 2 - Hillerød 2: 1½-6½

Vi vandt en forventet sejr mod Roskilde 2.
Den sejr gør at det bliver umådeligt svært at nappe 1.pladsen. Jeg er dog fortrøstningsfuld i den forstand at jeg ved alle på holdet vil gøre deres yderste for at vi kan slå Roskildes 1.hold, og helst mere end 5­3 som er nok til at gå forbi dem, men nok ikke nok til at Allerød ikke overhaler os. De er et point efter os, men mangler Roskilde 2, og er jo klart bedst i indbyrdes p.g.a vores nedsmeltning mod dem i forrige runde.

Her er lidt om kampen.

Thomas har været et umådelig sikkert 1.bræt i år, vandt forholdsvist let over sin modstander, der spillede lige lovlig optimistisk på et tidspunkt.

Niels­Peter spillede og spillede, kæmpede det bedste han har lært, men hans modstander, en indisk fyr ved navn Kaushik Das gik benhårdt efter det halve point, og når vores mand så var sort – så er det ikke let, de spillede partiet helt ud.

Søren stod fremragende efter åbningen, men noget gik galt, computeren mener der skulle være spillede e5 på et tidspunkt, hvor hele Sørens plan ellers var at spille d5.
Søren tabte sågar en bonde og endte i et T+S+4b mod T+S+5b. Modstanderen var dog presset hårdt på tiden, og fik også fumlet sin merbonde væk, så kom der remistilbud efter træk 40, men Søren afslog – havde også en lidt bedre stilling, og ret hurtigt efter bukkede modstanderen en S med en T­skak, og hele pointet havnede i Hillerød!

Christopher kom ikke specielt godt fra åbningen med de sorte brikker, men et vildt officersoffer fra modstanderen, gjorde at der hurtigt var styr på det parti, det varede dog meget længe før modstanderen gav op.

Erland vandt i piv­flyvende stil, hans modstander blev rullet i Hillerød­varianten, som er noget af en angrebsåbning når modstanderen får stillet sig lidt forkert.
ALDRIG tvivl om udfaldet af det parti.

Jeg spillede en e6­sicilianer grusomt dårligt, men efter fra træk 15­19 fik jeg udviklede en springer til et kæmpefelt på f4, mens hans dronning havde tumlet rundt.
Derefter var der aldrig tvivl om sejren.

Vi kommer ind i partiet efter 25.træk min modstander har netop spillet 25.Dh3 - f3.25.­, Dc3! 26.Lc1 Dxf3 27.gxf3 Se2+ 28.Kh1 (hmm g2 bedre) Sc3 29.Td3 Tb1 30.Kg2 Te­b8 31.Ld2 Txf1 32.Kxf1 Tb1+33.Le1?! Men hvid er også bundet og bastet med Kg2, Td1! g5 34.h3 Ke7 35.a3 Kd7 36.a4 Kc7 37.f4 gxf4 38.f3 Tc1 39.Td2 Sxa4 40.Tg2 Sxc5 41.Tg7+ Kb6 42.Txh7 d3 43.Th8? d2 0 - 1

Svenne spillede heller ikke imponerende i åbningen, faktisk skulle partiet helt frem til træk 16, før sort lavede et meget dårligt træk, f6 og Svenne fik et angreb forærende. Og vandt flot.

Se slutstillingen hvor Svenne lige har spillet 25.Sh4-f5 1 - 04. januar 2016

Af Lars Nilsson

Hillerød 2 - Allerød 2: 6½ - ½

Vi var hurtigt ude af starthullerne her i det nye år med kamp allerede på den første søndag.
To hold uden afbud hvor vi jo se`føli var favoritter. Vi har igennem årene ALTID haft det svært mod netop Allerød 2. Men i år har vi altså en bedre top end længe, hvilket jo også smitter af længere nede på brætterne.

Thomas vandt med de sorte, det blev et parti som var lige meget længe, men Thomas fiskede og fiskede – og vandt en gylden a­bonde, og kørte gevinsten sikkert hjem. Nu 4/4 til vores supermand på 1.brættet.

NP udspillede fuldstændigt sin modstander, altid rare og hyggelige Nils Hoffmann det var med kvalitetsoffer og overgang til et meget fordelagtigt slutspil. Stærkt at turde ofre en kvalitet efter at NP havde regnet galt i forrige runde. Flotte 3/4 hidtil.

Søren fik så sin gevinst, i et parti hvor Søren med de sorte rimelig hurtigt udlignet,og på vej til en bedre og bedre stilling, satte hvid en officer direkte i slag og partiet var dermed abrupt færdigt. Søren 11/2/3 men NU er han i gang!

Christopher fik ikke rigtigt fat i et russisk parti, og overspillede lidt, tabte en bonde og stod skidt. Så er det jo at Christopher er allermest farlig, han fandt nogle gode ressourcer og fik sat sort så meget under pres at han sikrede en remis efter fin fight. Christopher står på fine 2½/3

Erland straffede prompte et par småfejl, og til sidst en grovere fejl fra modstanderen, der blev spillet MEGET længe i en totalt vundet stilling for vores mand, dejligt at se Erland føre med ca 1/2 time på uret efter de første 15 træk! Lover godt for resten af sæsonen. Erland står på 21/2/4 men er også kommet i gang!

Holdlederen spillede slapt i åbningen, stod næstbedst efter de første 25 træk, men da min modstander ikke ville have dronninge­afbytning gik det hurtigt galt for ham. Jeg kan ikke huske hvornår jeg sidst – hvis nogensinde har haft fornøjelsen af at spille med to dronninger i 6 - 7 træk. Jeg står på godkendte 4/4

Svenne spillede sort mod Hans Samuelsen som spillede et rigtig fornuftigt parti, Peter havde ikke mange chancer for gevinst i det parti, og det endte op i en fuldkommen død remis. Svenne har foreløbigt 3/4

Arne spillede stille og roligt mod Birger Hagstrøm, men nu er det jo Birger der spilles imod, så naturligvis udartede partiet sig til noget vildt og voldsomt. Arne er stensikkert ærgerlig over ikke at vinde et parti hvor chancerne var enorme, men husk på Arne at dine chancer kom efter det flotte T­slag på e6, hvor du jo netop greb chancen da den kom. Partiet endte desværre for Arne og os remis. Arne har fine 3½/4.

Her efter 4.runder har vi kun tabt tre partier, hvilket jo viser en strålende holdånd og moral. Næste runde bliver lidt af en gyser, hjemme i hulen mod Allerøds førstehold søndag d.17/1. I er velkomne til at komme og heppe.


14. december 2015

Af Lars Nilsson

Frederikssund - Hillerød: 2½ - 5½

Pyha en kamp, vil mene den ligeså godt kunne være endt med et smalt nederlag, eller sågar en ufortjent større sejr.

på vores 1.bræt brillerede Thomas nok engang, Thomas´ spil får en til at tænke på en UNG Nikolaj Borge. Eller sågar det taktiske monster VM Mijaíl Tal fra Riga, de har da ihvertfald det til fælles at de begge er og var rygere.Vi kommer ind i partiet efter 15 forholdsvis rolige træk, hvor Thomas med hvid har en behagelig stilling, men så da heller ikke mere eller hvá?

16.Sxf7!! - jeg vælger at give trækket to udråbstegn, et fordi det er korrekt, og et mere for Thomas´ mod. Tror den gode Per Lund fra Fr.Sund må have tænkt at han tog hvad der nu kom flyvende, og så måtte det bære eller briste. Kxf7. 17.Dxh7, Lxg5 ( to officerer) 18.Lh5+ Ke6 19.Txc8! - husker jeg så Thomas udføre dette træk, mens jeg tænkte ´gad vide om der er nok patroner tilbage` men igen korrekt træk, da sort har problemer uanset hvad han slår tårnet med. Dxc8 20.Lxe8 den kan IKKE slås. Lf6.21.Dh3+! udråbstegnet fordi det ofte er svært at se disse Dronninge-hiv, og det havde vores mand jo allerede set for mange træk siden! Kd6 22.Lxd7, Dxd7 23.Da3+ Ke6 24.Te1+ Kf7 25.Dxa5, Lxd4 26.Td1, Df5 27.Dd2 1-0.

Sublimt spillet af Thomas.

Undetegnede vandt meget let i en lukket sicilianer, hvor min modstander gav for mange tempi væk, jeg var først færdig og kunne nyde Thomas´ sejr.
så 2-0, men men stort set resten af partierne var lige til en gang nervepiller.

NP, lavede desværre en selvkombi i en ellers behagelig stilling, han ofrede midlertidigt en officer, i den tro at han havde en super-afdækker der ville vinde materiale tilbage, men afdækkeren var et fata-morgana, den var intet værd - og herefter var det slut.

Svenne spillede sin modern med de sorte brikker, efter blot 11 træk havde Svenne ofrede en bonde, så stor var min overraskelse at se ham gå af med sin GUDELØBER på g7, ved at slå på c3 - har jeg aldrig set Svenne gøre før. Nåh trods en lidt shaky konge, udmøntede Svennes større spilforståelse sig til et fuldt fortjent helt point.

Erland spillede sort mod Jørgen Scheuer, hvid ville ikke meget så det var svært for vores mand at skabe noget rusk. I et T-slutspil med lige mange bønder, lavede Erland en kæmpebrøler, Scheuer kunne have byttet tårnet til et klart vundet bondeslutspil. De byttede så senere tårn og endte i et bondeslutspil - som jo bekendt er rasende svære, tror heldigvis at Scheuer missede nogle chancer, så et halvt point i hus.

Så 3½ med tre partier tilbage, de lignede dog efterhånden blot ½ - 1 point.

Arne havde haft en god fordel hele partiet, også afslået remistilbud ( thats the spirit - hvis der skal oprykning til!) Men i sin iver efter at vinde, var der blevet overspillet. Vi kommer ind efter Arnes 58.træk Ke5-f6.Sort trækker, Lc4 ligner et gevinstforsøg og Ld5 ligner vel en remis. ( det er her referenten skriver disse linier: PRØV SELV). I stedet trak Arnes modstander det skrækkelige Le8? Jeg tænker at han har været presset i flere timer og ca. 50 træk, og derfor fortsat tænker defensivt og ikke offensivt.
Så vores mand vandt let med flg. 59.Ke7, Ld7 60.Lxb5+ 1-0. PYHA.......

Morten næsten ankommet direkte fra London, havde sagt ja til reservetjansen - efter Christophers afbud. ( Tak for det Morten!).
Hans modstander en ung junior på vel 15-16 år spillede godt nok MEGET bedre end de 1200 der stod ud for hans tal. Jeg vil dog være så frejdig at sige Morten til gengæld spillede LANGT under sit tal - træthed tror jeg. I et meget langt parti, hvor junioren havde stået bedst langt frem i partiet, lignede det efterhånden en død remis. Morten blev dog ved og ved i et T-slutspil med 5 bønder hver. Og det kedelige for Fr.Sund og junior-spilleren skete jo, han lavede et meget dårligt bondefremstød, som gjorde at Morten vandt bonden med en skak, ja der blev også byttet tårn - til et let vundet bondeslutspil for næstformanden!

Søren igen sidste mand færdig, spillede egentligt et udemærket parti med de hvide brikker mod altid farlige FM Daniel Andersen. Noget gik dog galt i midtspillet, vores mand tabte et par bønder, prøvede at lave taktisk rusk, kæmpede flot - men nederlaget var altså uundgåligt desværre.

Nu går vi på juleferie stadigvæk på 1.pladsen, næste kamp er allerede søndag d.3.januar hjemme mod Allerød 2.


9. november 2015

Af Lars Nilsson

Egedal-Jyllinge - Hillerød: ½ - 7½

Sikke en sæsonstart! Der bliver spillet med musklerne i denne sæson, en fuldkommen fortjent kæmpesejr i Ølstykke.

Arne var igen første mand færdig, vandt en gylden bonde, modstanderen forsøgte lidt fusk, men Arne bevarede roen og kørte sikkert pointet i hus.

Kort efter vandt Svenne, også i fin stil efter at have vundet en kvalitet.

Christopher spillede mod 1.b4 - det så ud til at Christopher godt vidste hvorledes han ville skære den kage- og sejren så sikker ud.

Erland stod forrygende ret tidligt, og hans modstander brød sammen i et noget taktisk parti. Set udefra også et sikkert point.

Jeg vandt en officer via nogle heftige bondefremstød, endte hurtigt op i et T+L mod T og lige mange bønder, så vandt i sikker omend noget langsom stil.

Hermed 5-0 og de tre øverste brætter tilbage, Thomas havde haft god fordel hele vejen, men var endt op i et D-slutspil med 3 bønder hver. Vores debutant Søren havde afslået et ret tidligt remis-tilbud, og filede løs med S+5 bønder mod L og 5 bønder. Niels-Peter havde korrekt ofret en kvalitet, havde også fået en bonde og stod rigtig behageligt.

Jeg tænkte at vi nok ikke kunne regne med at vinde alle tre, men der var bestemt chancer. Thomas modstander fik dummet sig og Thomas byttet Damer og vandt raskt bondeslutspillet.

Niels-Peter så ud til at vinde - da alle uglerne hoppede noget, da modstanderen pludseligt udbrød skakmat! med en skak til NP´s konge med et Tårn på d5 Niels-Peter svarede ganske roligt, `jeg prøver lige det her` og spillede det eneste træk Ke6, hvorefter hans modstander noget brødbetynget undskyldte mange gange, Niels - Peter vandt kort efter.

Tilbage sad Søren og filede og filede, men det rakte ikke - så remis til Søren mod hans gamle klub.

Det var simpelthen en god præstation af alle, ydermere var både Niels-Peter, Erland og jeg noget sygdomsplaget - så det lover godt for resten af sæsonen, næste runde hjemme d.22/11 mod Allerød 2.Hillerød 2 - Helsingør 2: 6½ - 1½

Årets første holdkamp var en af de kampe der bare SKAL vindes, med ca 350-400 mere i rating på næsten alle brætter, var der linet op til storsejr.
Skal dog siges vi havde respekt for vores modstandere, skal man altid have - og vi var pænt klar efter et lille holdmøde før matchen.

Thomas Svenninggaard havde comeback på bræt 1, og vores mand udspillede kort og godt sin modstander - og vandt stensikkert.

Bræt 2: Vores reserve Jan Montgomery spillede deejligt opfindsomt med de hvide i en spanier, vandt en bonde - som blev konverteret til en kvalitet, dog havde modstanderen et giftigt løberpar, som han dog aldrig fik gang i da han satte en centrumsbonde i slag, og dermed gevinst til Jan.

På bræt 3 havde vi vores nye medlem Niels - Peter Nielsen med, efter at modstanderen har spillet et rigtig godt parti og presset NP, har NP heromkring fået snoet sig ud af det værste, og nu kommer fejlen fra hvid:30.Lb4? Txd5 , hvid må ha misset at Tårnet dækker på d7, herfra kørte NP partiet stilrent hjem, en fornøjelse at se vores nye mand spille slutspil.

Christopher spillede totalt sikkert mod russisk, ventede tålmodigt på et par fingerfejl som også kom, vandt således en gylden centrumsbonde - byttet hvad byttes kunne, vandt i fin stil, et rigtig HOLDPARTI!

Erlandsen spillede en meget fornuftig najdorf med de sorte, stod fint - men stillingen var noget kompliceret og vores mand blev desværre presset for kraftigt på klokken - og tabte på tid i træk 31.

Jeg som er holdleder i år, spillede hvid i en skotsk åbning, hvor min modstander spillede noget usædvanligt i åbningen, men nemt var det ikke. Vi havde ca lige spil efter 16 træk, hvor min modstander så spillede et par slappe hiv, jeg vandt en centrumsbonde og stod helt overlegent, vandt da også let.

Fødselaren Svenne på bræt 7, spillede efter eget udsagn skidt - jeg synes nu ikke det var så galt, før der røg en bonde i en lige stilling, Svenne fik dog noget plads til sine tårne og erobrede det halve point. Godt kæmpet!

Arne vandt i fin stil mod en kongeinder, som Arne bare forstod bedst. Arne var også første mand færdig - dejligt med en rutineret herre på bræt 8.

Vi sluttede en god og hyggelig dag af ved at smage på NP´s hjemmebrygget porter, den var godt nok god - dejlig smag, ikke så sød som sådan noget kan være. NP ligner en på alle måder god mand for klubben!

Der var heldigvis et par overraskelser i vores række. Roskilde 1 vandt med et nogenlunde forventet 6-2 resultat over Roskilde 2. Allerød 1 derimod måtte nøjes med 5-3 mod deres 2.hold, og Egedal/Jyllinge som vi møder ude i næste runde om allerede 14 dage vandt med flotte 5-3 i Fr.Sund.

Så det ligner at der er lagt op til en spændende sæson i M-rækken.