2015-16 <> 2017-18

A-rækken 2016-17


Hillerød 3


19. marts 2017

Hillerød 3 missede oprykningen fra A-rækken i kampen mod stærke Gribskov. Selv om Hillerødspillerne underpræsterede på dagen, var der aldrig tvivl om resultatet - Gribskov vandt klart med 7-1 og fik en fortjent oprykning.

23. januar 2017

Af Carsten Pedersen

Hillerød 3 – Roskilde 2: 6½ - 1½

Efter den lidt heldige sejr i sidste runde mod Bornholm skulle vi have revancheret os, også for at prøve at holde presset på især Gribskov der førte med 1 point inden denne runde og som dagen forinden havde vundet med 5½-2½ mod Sjælsø. Vi havde afbud fra Ole til denne kamp, men havde fundet en god erstatning i Torben Sørensen, der kom og spillede førstebræt og dermed gjorde det lidt lettere (på papiret) for os andre.
Torben spillede et langt sejt parti hvor han var presset det meste af partiet, men ikke mere end det var OK. Selv da han i slutspillet havde T mod T+B så det ud til at holde remis, men modstanderen fik desværre held til at vinde partiet til sidst. Ærgerligt, kom igen Torben.
Heldigvis skulle det vise sig at blive vores eneste tabsparti denne aften, og det så meget hurtigt lovende ud mange steder.
Hans fik meget hurtigt en behagelig stilling, som han bare forbedrede lidt for lidt og endte med at vinde en officer for bonde, der gik til dronningeforvandling. Derefter var det rimelig let vundet, selvom der blev spillet mange træk endnu.
Carsten fik som sort lov til at spille albins modgambit med f6 og lang rokade, mens hvid ikke fik sine officerer rigtigt i spil, før det var for sent. I øvrigt stod sorts bonde og dominerede på d4 gennem hele partiet.
Morten spillede stille og roligt modstanderen bagud, og med en smart afdækker røg der en kvalitet, som senere blev til en ren officer. Derefter var det kun et spørgsmål om tid før Morten ville vinde partiet, og jeg vil tro at Morten sad og hyggede sig ganske gevaldigt denne aften.
Arne fik hurtigt fordel, og modstanderen kom til at stå meget passivt. Dermed kunne Arne trænge ind i stillingen og vinde 2 bønder, som derefter blev konverteret til 1 point lidt senere.
Frands’ modstander spillede en gambit, der gik helt galt, da han tabte en officer i træk 7. Det vil sige minus 1B + S efter 7 træk – så er det op ad bakke, og det er mig en gåde, at han spillede 33 træk før han gav op. Men OK, det er jo holdkamp.
I Henriks parti var det henholdende spil fra begge parter. I lang tid stillede de sig bare op uden at tage initiativ til noget, så partiet var reelt ikke ude over remisgrænsen, før Henrik tog et (lidt for) frisk initiativ i træk 38 efter at have afslået remis. Det resulterede desværre i, at han tabte en meget vigtig fremskudt bonde og blev vist reddet af, at modstanderen ikke havde meget tid tilbage på klokken. Så de tog en remis.
På 8. bræt havde vi i dagens anledning Bernhard, men ikke i særlig lang tid. Modstanderen gik helt galt i byen fra start og opgav i en helt håbløs stilling efter træk 18.

Facit – en flot 6½ -1½ sejr og dermed forbi Gribskov – i og med vi har flere matchpoint.
Nu bliver det spændende i de 2 afsluttende runder, om vi er det tophold, vi lige nu ligger til, eller vi bare ikke har mødt de rigtig stærke endnu. Vi mangler Nordkalotten og Gribskov, så vi kan selv afgøre det, men realistisk set bliver det svært at holde trit med Gribskov (og måske også Nordkalotten).
Men lige nu er stillingen i A-rækken dejlig læsning.

Hillerød 3 – Bornholm 2: 5 - 3

4. rundes kamp mod Bornholm 2 fik et efterspil, som tidligere nævnt, da Bornholm var kommet til Hillerød med et 8.bræt, der ikke var på styrkelisten og dermed ikke spilleberettiget.
Jeg gjorde Bornholms holdleder samt kampleder opmærksom på dette inden kampen gik i gang, og der blev for en sikkerheds skyld tjekket, om styrkelisten var opdateret.
Ole tabte det spillede parti mod en ung lovende junior, der spillede noget bedre end til de 1000, han efterfølgende blev sat til, og tabte et slutspil med S+3B til hver. Men efter protest fik vi pointet tilbage.
Hans fik ikke rigtigt gang i noget mod sin modstander, selvom det så ganske fint ud længe. Men pludselig røg der en officer og dermed partiet.
Carsten havde et parti, hvor brættet blev lukket næsten af, men hvor hvid (mig) havde gennembrudsmulighed. Desværre valgte jeg den forkerte, og min modstander fik en kæmpeged placeret midt på brættet, og da jeg nu havde åbnet op, var det retræte resten af vejen. Øv et surt nederlag.
På 3. bræt sad Morten og spillede skandinavisk og fik en ganske fin stilling, hvor han desværre ikke så, at han kunne vinde en officer med 20. f5 og sort ville vinde nemt. Desværre kom f5 først i træk 21, og der var muligheden forspildt. Modstanderen fik overtaget og vandt derefter partiet.
De 3 topbrædder havde altså resulteret i 0-3 ! Ikke lige hvad jeg havde regnet med fra start.
Til gengæld var resten af brædderne sikre Hillerød sejre og dermed vandt vi med 5-3 og holdt presset mod Gribskov og Nordkalotten i toppen af rækken.

16. januar 2017

Hillerød 3 - Bornholm 2: 5 - 3 (efter protest)

Det endelige resultat af holdkampen i A-rækken mellem Hillerød 3 og Bornholm 2 er blevet: 5 - 3.
Ole Rasmussen tabte på 8. bræt til David Lykke Olsen fra Bornholm med det umiddelbare resultat, at kampen endte 4 - 4. Men David var ikke opført på styrkelisten, hvilket turneringslederen klarede ved efterfølgende at sætte ham på og dømme resultatet gyldigt. Efter protest fra Hillerød og nogle dages betænkningstid til turneringslederen blev resultatet rettet til Oles fordel, altså: 5 - 3.

20. december 2016

Frederiksværk - Hillerød 3: 4 - 4

Af Frands Lavrsen

Det gode efter den match var, at vi stadig er ubesejrede, og at det ikke gik værre end det gjorde. Havde Hans's og Frands's modstandere været lidt skarpere i nogle stillinger undervejs, kunne vi have tabt matchen. Det ærgerlige var, at vi ikke fik yderligere 2 points i Arne's og Ole's partier, da det bestemt var inden for rækkevidde. Frederiksværk spillede i 3 af deres 4 hvide partier en opstilling med e4, d3 og c4. Det er åbenbart en specialitet i klubben, men den førte nu ikke i sig selv til pointgivende stillinger.

Laurids, Helge og Henrik var færdige efter ca. 1,5 time og trillede med god samvittighed hjemad, da de havde skaffet os en føring på 2,5-0,5. For os andre 5 blev det en midnatsforestilling og kun 1,5 points tilsammen.

Hans som hvid fik jævnbyrdig modstand. De to parter tilbød og afslog da også remis en gang hver undervejs, inden de efter 48. træk enedes om remis. Slutstillingen var fordelagtig for sort, men slutspillet ville alligevel være svært at vinde for sort.

Morten med sort i en klassisk rokade til hver sin side og hvem kommer først. Det var der ikke rigtig nogen af dem der gjorde, så spillerne enedes om remis efter 36 træk i en helt lige stilling.

Efter en rolig opbygning med frit officersspil til begge sider, overser Arne med hvid desværre en officersgevinst i træk 19 og igen i træk 20. Han bevarer dog en fordelagtig stilling, men sort får skubbet en fribonde helt frem til d3 og får efterhånden overtaget i en sådan grad, at Arne må give en kvalitet. Sort har dog svært ved at udnytte fordelen og giver kvaliteten tilbage i forsøget på at opnå et fordelagtigt slutspil, hvilket han også får med en fjern fribonde i en materiel ligestilling. Arne kæmper bravt videre, men vælger at bruge kongen til at erobre fribonden. Det bringer imidlertid hans konge så meget på afveje, at Arne efter et meget langt parti på over 80 træk må opgive at få point.

Selv opnåede jeg denne stilling med sort efter hvids 11. d4:

Her spiller jeg 11. -, Sxe4!, der ville vinde en bonde efter 12. Lxe7, Sxe7. Men jeg spiller i stedet 12. -, Sxc3? og det fortsætter 13. Lxd8, Sxd1 14. Lxc7, Sxb2, hvilket var den trækfølge, jeg havde beregnet, da jeg slog på e4. Beregningen havde desværre ikke taget højde for 15. Lxd6. Jeg troede faktisk, at løberen på c7 var fanget, så jeg alligevel ville vinde en bonde, hvis jeg ikke selv kunne få springeren på b2 hjem. Nu måtte jeg igennem nogle vanskelige træk, som jeg slap heldigt fra, fordi hvid overså et stærkt træk i denne stilling, hvor jeg lige har spillet 20. -, Lxc6:

21. Le7 vinder en kvalitet, men fortsættelsen bliver heldigvis for mig 21. cxb6, Txd6 22. bxa7, Ta8 23. Se5, Le8 24. Tc7, Ta6 25. Tf-c1, Txa3 og denne stilling:

Her er der kun ét godt træk for hvid, hvilket min modstander da også finder: 26. Sxf7. Hvid skal holde øje med mat i bunden, og sort skal passe på a-bonden. Derefter ville 26. -, Lxf7 være en stor fejl pga. 27. Tc8+. Der fulgte i stedet 26. -, T3xa7 27. Txa7, Txa7 med helt lige spil. Partiet ender da også remis efter 52 træk, men faktisk laver jeg en fejl i træk 48, hvor hvid ikke så, at han kunne vinde en bonde, hvorefter det ville blive svært for mig.

Allerede efter de første 6 træk havde Henrik med hvid en fin stilling med udviklingsforspring og aktive officerer. Han ofrer en bonde for at få sorts konge ud på brættet, idet sort ikke har fået rokeret, og det fører ganske enkelt til mat ude på brættet i 19. træk. Elegant spillet af Henrik. Se denne behagelige slutstilling:

Den ene gode reserve, vi havde fået med i Carstens og Bernhards fravær, var Laurids. Med sort spiller Laurids engelsk og får bygget fornuftigt op. Det gør hvid sådan set også, men i 17. træk begår hvid en fejl, der taber en officer. Laurids truer mat efter 19. træk og hvid opgiver.

Den anden gode reserve var Helge. Han spillede hvid og byttede af og byttede af og byttede af, så der kun var dronning, tårn og springer og 6 bønder lige over for hinanden på hver side. I den stilling tog spillerne forståeligt nok remis efter 20 træk.

Ole får med sort hurtigt en god stilling efter en gambit fra hvid, hvor Ole blot spiller sit eget spil og bevarer overtaget i den grad, at han afslår remis efter 21 træk. Dér har han stor fordel med en ekstra bonde i form af en farlig fribonde på b5. Ole foretager dog nogle lidt passive træk og lader sig indrullere i et truende matnet. Han har dog stadig en pæn fordel, da han i 37. træk spiller sin fribonde fra a3 til a2 i stedet for at komme ud af mattruslerne. Det koster partiet, hvor Ole opgiver efter træk 40.

23. november 2016

Hillerød 3 - Sjælsø 2: 5½ - 2½

Hillerød 3 har fået en rigtig fin start med to sejre i træk efter oprykningen fra B-rækken sidste år. Denne gang gik det ud over Sjælsø 2, som måtte rejse hjem med et nederlag på 2½-5½.

Af Carsten Pedersen

I vores anden holdkamp i A-rækken kom Sjælsø på besøg, og vi skulle forsøge at gøre 2. holdet kunststykket efter og vinde. Efter en – synes jeg – skuffende start med en kneben sejr over et decimeret Allerød hold i 1. runde var det vigtigt at få en god sejr her.

På 1. bræt sad Hans. Kort efter åbningen laver modstanderen et par sløve træk i træk 13-15, der giver Hans forspring i udvikling og tid til et bondefremstød i centrum. Modstanderen prøver et angreb på kongefløjen og giver en officer for 2 bønder, men det bliver nemt pareret, og efter tårn- og dronninge-afbytning er det nemt for Hans at komme ind med sit tårn på 2. linje og dermed vinde partiet. 1-0

På 2. bræt skulle jeg prøve at revanchere mit ærgerlige nederlag fra sidste holdkamp og fik lov til rigtigt meget med hvid i en Hillerødvariant, hvor sort spiller Sa6 i træk 8, og derefter var der pænt overtag i resten af partiet. Modstanderen gav en officer for 2 bønder, uden det gav noget modspil, efter jeg fik lov at gennemføre e5, og da den blev slået så d6. 2-0

På bræt 3 blev Morten langsomt men sikkert spillet helt tilbage på brættet, og alle officerer stod på et tidspunkt på 8. række – modstanderen afsluttede på fin vis med at tage en springer ved bondeforvandling i stedet for dronning. Kom igen Morten. 2-1

Jeg ved ikke om modstanderen vidste, at det var Arnes fødselsdag, men Arne fik på bræt 4 i en hel lige og ufarlig stilling først en gratis bonde og dernæst nogle træk senere en officer, og Arne tog imod (fødselsdags-) gaven - hvorpå modstanderen lettere chokeret opgav. Partiet var indtil da ikke over remisgrænsen på noget tidspunkt. 3-1

Frands fik på bræt 5 i midtspillet en tårnlinje, som ikke blev forvaltet helt efter fortjeneste. Jeg mener, at Frands havde en god chance i denne stilling:

Der fulgte 22. -,Tc2 23. Tf2,Da4 24. Tb1,Txb1 25.Dxb1,h6 26. Txc2,Dxc2 27. Dxc2,Lxc2, og alle tunge officerer er blevet byttet af, og de to kamphaner sidder tilbage med 6 bønder og uligefarvede løbere – hvilket ebbede ud i remis kort tid efter.
Men 22. -,Ld3 vinder en kvalitet og der er gode chancer for sort. Hvid kan ikke spille 23. Tf2 pga Tb1! 3½-1½

Henrik fik på bræt 6 lov til at slå på h6 med løberen, som modstanderen ikke tog imod, da han åbenbart (måske som Henrik) mente at han gik mat, men jeg (og computeren) har ikke kunnet finde nogen gevinst, og skakprogrammet jeg bruger siger sort fordel med 1,71. I stedet kommer vi ind nogle træk senere, hvor Henrik så til gengæld kan gøre kort proces:

23. f6! ødelægger alt, og sort taber hurtigt. Feks. 23. -,Ld4 24. Sd5 (løberen på b4 har ingen fornuftige felter, da den samtidig skal dække på e7. Hvid følger op med fxg7 og dernæst g6, og alle de tunge aktive brikker afgør. Alt andet for sort med at slå på f6 er også håbløst, men Henrik spillede 23. Sd5 hvilket også er fint, og han havde da heller ingen problemer med at vinde – dog skulle han bruge 39 træk før modstanderen endelig gav hånd. 4½ - 1½

Bernhards parti på bræt 7 udviklede sig til et nervepirrende slutspil (for alle os der så på fra sidelinjen) med løber og 5 bønder på hver side, og Bernhard i lidt problemer med tiden. Det bølgede frem og tilbage snart havde hvid fordel og i næste træk sort og så videre. Det endte med at Bernhard fik vundet en bonde i centrum og fik dronning før sin modstander, der dog kunne skakke ved forvandling og så valgte Berhard desværre det forkert felt til kongen og tabte dronningen. ØV øv et ærgerligt nederlag – kom igen Bernhard. 4½ - 2½

Ole var tilbage på holdet efter afbud i første runde og han fortsatte hvor han slap sidste sæson (hvor han scorede 7/7) nemlig med en gevinst. Det så meget lige ud et lang stykke henad vejen men pludselig hang modstanderens stilling ikke længere sammen og han kollapsede fuldstændigt. Fortsæt denne stime Ole.

Dermed blev det til en god sejr på 5½ - 2½ og da resultaterne i de andre kampe i runden samtidig flaskede sig (læs Nordkalotten slog favoritterne Gribskov med 5-3 i lokalopgøret) er vi nu ganske fint med i toppen af A-rækken hvor stillingen er:

A-rækken
1. Gribskov 1 14½ - 4 MP (3 kampe)
2. Bornholm 2 13½ - 2 MP (3 kampe)
3. Hillerød 3 10 - 4 MP
4. Frederiksværk 1   8½ - 3 MP
5. Roskilde 2   6½ - 2 MP
6. Nordkalotten 2   6½ - 2 MP
7. Sjælsø 2   6½ - 1 MP
8. Allerød 3   6 - 0 MP

Dermed er der lagt op til en vigtig og spændende 3. runde kamp for os mod Frederiksværk 1, som kan afgøre om vi skal spille med helt oppe, hvor det er sjovt eller ligge lige under toppen.

16. november 2016

Allerød 3 - Hillerød 3: 3½ - 4½

I A-rækken vandt Hillerød 3 lokalopgøret mod Allerød 3 med 4½-3½ og afsluttede dermed en flot 1. runde for Hillerød Skakklub.
En kneben sejr, der godt kunne være blevet større. Carsten tabte helt unødvendigt et fordelagtigt slutspil og Hans måtte afgive ½ point i en ellers vundet stilling. Til gengæld kunne Morten godt have tabt. Dagens helte var Frands, Arne og Henrik Holm.

Af Carsten Pedersen

Vi stillede op til sæsonens første holdkamp med et hold der på papiret burde vinde stort over dette års Allerød mandskab. Men sådan går det jo ikke altid og slet ikke når Hillerød og Allerød mødes – desværre heller ikke denne gang.

På bræt 1 sad Hans overfor et nyt medlem i Allerød – Håkan Lane – hvor Hans fik en bonde uden det store modspil umiddelbart. Men modstanderen fik pludselig dronningen ind bag hvids forsvarslinje, og Hans måtte give bonden tilbage. Derfra var det vist ikke ude over remisgrænsen, dog med Hans som den der prøvede at spille på gevinst. I gensidig tidsnød tog de en remis. Lidt ærgerligt.

På bræt 2 sad dagens største synder. Jeg havde hurtigt udlignet med sort og fik afviklet til et klart fordelagtigt tårnslutspil, men min modstander fik langsomt men sikkert aktiveret sin løber. Den havde ellers fristet en tilværelse på c1 indtil træk 34. Jeg havde i mellemtiden fået en fribonde i h-linjen og troede det ville vinde, men ”glemte” lige at dække mine officerer og så røg der en springer og dermed partiet. Sat…også !!

På bræt 3 var vi til gengæld heldige med ikke at tabe. Morten spillede mod Orla og fik fint spil, men da der blev rokeret til hver side med angreb på begge fløje, var det Orla der kom først og havde en nem gevinst, som han heldigvis for os overså.

Der blev spillet 27. -, cxb3 28. axb3, Txb3 29. Dxb3, Tb5 30. Dxb5, Dxb5+ 31. Tb2 og sort har en rigtig god stilling, men hvid får lidt ro på, og det lykkedes ikke Orla at finde en gevinst. Så der blev taget remis efter 45 træk.

Tilbage til diagrammet. Efter 27. -, Txb4+! vinder sort ganske let. Om ikke andet har han vundet endnu en bonde i forhold til dét, der spilles i partiet. Hvid er nød til at slå igen: Derfor 28. cxb4, Dxb4+. Nu er 29. Ka1 skidt pga. 30. -, De1+ 31. Db1, Td1 32. Tb2,c3!, og hvid er helt væk. 29. Tb3, cxb3 duer heller ikke selvom dronningen kan skakke og vinde en springer, så ender det med mat eller tab af alt for meget materiale.

29. Kc1 er samme tema som Tb3 og håbløst for hvid. Tilbage er der så 29. Db2, De1+ 30. Dc1 (Kc2, Dd1 efterfulgt af Dxf3+), Td1 og hvid ender med at have 2 tårne mod Dronning og 3 bønder (måske 4 efter Se6 og skakker så f4 bonen også ryger) og sort vinder nemt.

På Bræt 4 fik Arne hurtigt en rigtig behagelig stilling og tilmed en bonde, da hvid fik problemer med en løber, der ikke havde så mange felter. Derefter lukkede han stille og roligt af på kongefløjen og brød igennem i centrum og vandt først en officer og kunne kort efter sætte mat.

Frands fik en fin stilling, men havde ikke retrætefelter til superspringer på e5, som dog både han og modstander tilsyneladende overså:

Her kunne sort spille f6 og vinde en officer for en bonde, og det uden der er noget kompensation for den. Sort spiller imidlertid 20. -,Ta-c8 (stadig lille fordel for sort) og partiet fortsætter således: 21. Td-e1, h5 22. Sxf7, Lxf3? (Sort har stadig fordel med Kxf7 – nu taber det bare glat og hurtigt) 23. Sxd8, Txd8 24. Txe6, Sc6 25. Dxf3, c4 + 26. Kh1, opgivet. Så hurtigt kan det gå ned ad bakke i skak.

På bræt 6. skete der ikke en fløjtende fis de første 15 forsigtige træk fra begge sider, men langsomt men sikkert fik Henrik et overtag positionelt der endte med en bondegevinst i træk 24 og derfra så vor helt sig aldrig tilbage, men kørte det meget sikkert hjem derfra.

Vores reserve for Ole i denne runde var Aksel, der med hvid på bræt 7 fik en herlig stilling samt en kvalitet. Desværre lykkedes det ikke for Aksel at finde gevinstførelsen – formentlig grundet tidsforbruget, og i tidsnøden tog Aksel en remis med mersmag. Ærgerligt for det var et fint parti Aksel fik spillet.

Bernhard på bræt 8 fik ikke meget ud af åbningen og måske derfor prøvede han at give en officer for 2 bønder i håb om noget angreb, men modstanderen tog bare imod og derfra gik det kun en vej desværre – selvom Bernhard prøvede at holde gryden i kog så manglede der for meget materiale og han måtte ned.

Alt i alt en beskeden 4½-3½ sejr der burde have været større og allerede nu er halter vi lidt efter toppen hvor vi gerne vil befinde os, men der er langt vej endnu og vi skal nok komme stærkt tilbage.