2023-24 <> ---------

Mesterrækken 2024-25


Hillerød 4

 

21. november 2024

Bornholm 1 - Hillerød 4:  5-3

Af Frands Lavrsen

Blæse vær med det

En ikke uvæsentlig del af optakten til 4. holdets match mod Bornholm 1 var et stormvarsel for lige netop den weekend, hvor vi skulle sejle til Rønne for at spille partierne. Det var det i al fald for mig, der absolut ikke er søstærk. Også Michael lider af den svaghed, og vi havde forberedt os på den på hver sin måde. Så godt fastspændte i Esbens Caravelle, der var det velvalgte køretøj til samlet at fragte os til Ystad, gnaskede Michael ingefær, mens jeg gjorde kål på en søsygepille. Og det virkede for os begge - ingen søsyge på udturen.

Hvad der også fungerede, var lige netop Michaels og min indsats ved brættet på Rønne Bibliotek, for vi var de eneste på holdet, der fik fuld udbytte af anstrengelserne. “Var de mon dopede?”, kunne man spørge. Det var i hvert fald et påfaldende sammenfald af forberedelse og effekt for vores vedkommende. Nu vil jeg da overveje at tage en søsygepille til vores næste hjemmekamp i Hillerød for at undgå at komme på gyngende grund i det parti.

Der var dog fire, der stødte sig gevaldigt på hård bornholmsk granit og måtte gå tomhændede fra brættet. Men både Peter og Micki stod i overkanten undervejs i deres remispartier, så med 3 points vi var da i nærheden af et matchpoint, og det var endda over et halvt point mere end forventet. Absolut et godkendt resultat, når vi oven købet var ramt af tre afbud.

Peter spillede mod Bornholms ene svenske spiller og overraskede ved at tale flydende svensk med sin modstander ikke mindst under den efterfølgende analyse. Det mente kamplederen nu ikke berettigede Peter til et ekstra point. Men blæse vær med det for vi havde en hyggelig tur frem og tilbage og på Café Gustav på Torvet i Rønne, hvor der var tid efter matchen til at sætte et måltid til livs inden færgetid, mens partierne med elektronisk bistand blev analyseret. Michaels ingefær virkede knap så godt på hjemturen, så han fik luksuspladsen på forsædet i bilen, for at han kunne komme til hægterne igen.

Mens lygtepælene svajede udenfor i den kraftige blæst blev dysten afgjort på følgende vis:

bræt 1 spillede Esben hvid i en dronninggambit. Allerede efter sorts 8. -, c6 havde han denne fordelagtige stilling:

Esben havde ofret en bonde og skulle nu høste frugten af det offer med 9. Df3 som efter 9. -, Lb7 ville vinde bonden tilbage og spolere sorts bondestruktur. Desværre trak han 9. Le2, og sort bevarede den overskydende bonde efter et par afbytninger. Derfra blev hvid langsomt men sikkert trykket mere og mere tilbage på dronningfløjen initieret af to sorte fribønder. Selv om Esben kæmpede bravt og indimellem øjnede muligheden for at komme tilbage i partiet, måtte han dog kaste håndklædet i ringen efter træk 41.

Peter spillede sort på bræt 2 i en dronningbondeåbning, der udviklede sig meget jævnbyrdigt. Stillingen efter sorts 14. -, Sexc5 var denne:

Her enedes spillerne om remis. Computeren giver endda sort en fordel på 0,5, men i betragtning af at modstanderen havde 127 mere i rating, var det alligevel et fint resultat for Peter.

I mit parti på bræt 3 havde jeg hvid i Birds åbning, hvor jeg gjorde klar til kongeangreb. Efter hvids 16. Dg4-e2 så det sådan ud:

Stillingen var fordelagtig for mig med mange af sorts officerer parkeret på dronningfløjen. Her var det bedste for sort 15. -, g5, hvor jeg godt nok stadig havde en fordel, selv om springeren måtte på tilbagetog. Men sort trak 15. -, Se7, og så gik det galt for ham. 16. fxg6, fxg6 17. Sxg6, Sxg6 18. Dxh5 og sort opgav. Springeren på g6 kunne ikke reddes pga det udækkede tårn på d8, og så var stillingen håbløs for sort med de to fribønder som spydspidser for hvid.

Michael havde sort på bræt 4 med et semi-slavisk forsvar. Spillerne fik hurtigt og uden rokader sat angreb i gang på hver sin fløj, og det førte til en gunstig afbytning for Michael i træk 11. Efter hvids fejlagtige 16. Tg1-g4 var denne stilling på brættet:

Hvid skulle i stedet have spillet 16. Kf1 for at skaffe plads til løberen på d2. Nu kunne sort nemlig lave fuldstændig ravage i sorts lejr med 16. -. c3, og det lykkedes han i den grad med efter 17. bxc3, bxc3 18. Lxc3?, Txc3 19. Dxc3, Lb4. Værs`go en dronning for et tårn i posen til Michael og game over for hvid, selv om han sprællede i garnet lidt endnu, inden han lod sig sætte mat efter 31 træk. Flot udnyttet af Michael - det der ingefær var vist ikke så ringe endda.

bræt 5 havde Henrik hvid mod Aljechins forsvar. Omkring træk 15 skete et par afbytninger, der gav sort aktivt spil på kongefløjen og satte Henrik under pres. Efter sorts 24. -, Te8xe5 holdt Henrik nogenlunde balancen i denne stilling:

Med 25. Dd2 kunne han have håbet på at klare sig, men da han i stedet valgte 25. Df3 blev dronningen fanget efter 25. -, Tf-e8 26. Se2, Te3 27. Sxg3, Txf3 28. Txf3, Dd4 29. Kh2, Dxd1 uden tilstrækkelig kompensation. Henrik kæmpede heroisk videre, men måtte opgive efter træk 44.

Torben valgte som sort på bræt 6 Pircs forsvar. Med et lidt forhastet bondefremstød i træk 7 kom han hurtigt i modvind. Det skete efter, at hvid netop havde spillet 7. d5 i denne stilling:

Her skulle Torben have trukket 7. -, cxd5 med helt lige spil. Da han i stedet fortsatte 7. -, b4 8. dxc6, Se5 9. Sd5, Sxc6 10. Sxf6, exf6 var stillingen helt spoleret for Torben. Han forsøgte dog at komme tilbage mod sin rutinerede modstander, men måtte kapitulere i træk 37, da hvid med tre forbundne fribønder på dronningfløjen uhindret kunne tromle frem.

bræt 7 havde Ole hvid i en sicilianer. Uheldigvis overså Ole, at sort kunne snuppe en bonde i denne stilling efter 7. -, Ld6:

Her kunne Ole blot spille 8. g3, men efter 8. Lg5 røg bonden på h2, og det kom han sig aldrig over. Ole spillede fornuftigt videre, men det var mod overmagten og en ratingforskel på næsten 200, så han opgav efter 23 træk.

Micki spillede et flot parti på bræt 8, hvor han havde sort i en sicilianer mod en væsentligt højere ratet modstander. Partiet udviklede sig ret lige, men med modsatte rokader fik Micki alligevel sat et pres ind på kongefløjen, der virkede mere overbevisende end hvids tilsvarende på den modsatte fløj. Efter hvids 23. Sf1-e3 opstod denne stilling:

Her kunne Micki med 23. -, h4 have lagt yderligere tryk på, men med 23. -, Se6 gik gassen lidt af ballonen. Hvid vandt oven i købet en bonde, men med præcist spil lykkedes det Micki at holde remis med en bonde for lidt i en helt lige stilling efter 36 træk.

Resultatet mod Bornholm 1 var en helt klar oprejsning efter afklapsningen mod 3. holdet i 1. runde. Den tendens vil vi selvfølgelig fortsætte i de næste matcher. Og så blev det en rigtig hyggelig bornholmertur.


11. november 2024

Hillerød 4 - Hillerød 3:  1-7

Af Frands Lavrsen

Veterantræf

Titlen burde vel rettelig være ‘Lokalderby i mesterrækken’, men for mig var det i høj grad en parade af mange af de spillere, der i mere end tredive år har været fremtrædende i skakklublivet i Hillerød, veteranerne. Godt krydret af 3-4 af vores unge talenter og et par stykker mere skulle de alle kæmpe over for hinanden i regie af holdopdelingen og styrkelisten.

Matchen blev afviklet i vores nye lokaler på U/Nord. Hvor vi tidligere har måttet kante os forbi hinanden, når vi var mange, er der her så meget plads, at vi snarere kan blive væk for hinanden i det store lokale og flere mindre tilstødende lokaler. Det er jo ren luksus. Dertil kommer en fin udsigt over til Teglgårdssøen og de nærmeste omgivelser.

Når man mellem trækkene går rundt i lokalet, kan man nærstudere lidt af studiemiljøet. Begrebet en bogstøtte får pludselig en ny betydning, når ét af hjulene på et mobilt whiteboard er afstattet af en bog, og på opslagstavlen kan man læse om studenterfester med studentermenu og blive helt nostalgisk, eller man kan overveje at reagere på opslaget, der søger efter personer til lektiehjælp.

På brætterne skulle der kæmpes, og det blev der. Selv om det var et lokalopgør, blev der ikke givet ved dørene. I lang tid var det i flere af partierne uklart, om der ville blive en vinder. Det blev der i seks af partierne, hvor 3. holdet havde marginalerne med sig og trak det længste strå til en 7-1 sejr, der nok var lige i overkanten.

Lad os dykke lidt ned i, hvordan det gik for sig:

bræt 1 var det et ægte veteranopgør mellem Esben med sort og Carsten E. Partiet startede ikke som siciliansk, men endte med at blive det i en variant, hvor hvid havde spillet både e4 og c4. Hvid forsøgte med et kongeangreb, mens sort byggede op på dronningefløjen. Hvid fik mest pres ud af det, og efter hvids 26. e5 så det sådan ud:

Hvid trak nu 26. -, Lc5, men skulle have valgt 26. -, Sc5, dels for at undgå en for hvid fordelagtig afbytning af de sortfeltede løbere, dels for at forhindre hvids springer i at komme til a4. I stedet fik hvid nu et kraftigt pres på dronningfløjen for at kunne udnytte den ekstra bonde og de to sammenhængende fribønder. Desværre missede Esben tidskontrollen og overskred i træk 38, men stillingen var nok tabt alligevel.

I mit eget parti på bræt 2 med hvid mod Nienke spillede vi Birds åbning. Oven på nogle naturlige udviklingstræk fik jeg med nogle bondefremstød skabt et godt pres på kongefløjen. Det gav denne stilling efter sorts 14. -, Td8:

Her valgte jeg en forkert plan ved at spille 15. f5, der fuldstændig gav sort overtaget efter 15. -, dxc3 16. bxc3, Dxe5 17. Sb5?, cxb5 18. Lxa8, Dg3+, der ledte til at sorte satte mat i få træk.

bræt 3 havde Rasmus sort mod Rói i en indisk åbning. Partiet udviklede sig helt lige de første 10 træk. Men så fik Rasmus åbnet lidt for hurtigt op på kongefløjen med 11. -, f5, og og efter hvids 15. Te1+ opstod denne stilling:

Her kunne hvid have forsvaret sig med 15. -, Kd8, men Rasmus valgte 15. -, Kf8, og efter hvids 16. Se4 blev presset for stort for sort. Tårnet på h8 kom aldrig i spil, og Rasmus opgav i træk 25.

Michael havde hvid mod Hans på bræt 4. Der blev spillet engelsk, og sort fik ret hurtigt et overtag med en åben h-linie og en hvid dobbeltbonde i e-linien. Men det afgørende gennembrud lod vente på sig, og Michael fandt mange gode forsvarstræk. Efter sorts 47. -, Db5-d7 var denne helt lige stilling på brættet:

Med 48. Dxd7, Kxd7 49. a4 kunne sort nemlig få et teoretisk remisslutspil på trods af en bonde for lidt. Da Michael i stedet trak 48. Sd5, kunne han efter afbytning af springerne ikke holde sort tilbage på dronningfløjen, og det endte desværre med, at han blev sat mat i træk 61.

Et meget jævnbyrdigt opgør fandt sted på bræt 5, hvor Søren havde sort mod Peter S. Det blev en Caro-Kann, og vi skulle frem til træk 30, før der foregik noget spektakulært. Efter sorts 30. -, Kg8 så det således ud:

Her ville hvid prøve at bryde jævnbyrdigheden og trak 31. Txe6. Det er naturligvis et spændende offer, men det ændrede ikke ved balancen. Selv om hvid fik tre bønder for tårnet og gerne ville have g-bonden i mål, kunne det kun blive til evig skak, og det var da også, hvad Søren accepterede efter 38 træk.

Henrik spillede på bræt 6 et fransk parti mod Alexander. Sort fik en bonde og et lille overtag omkring træk 14, og stod bedst indtil han spillede det dristige 20. -, f7-f5, og denne stilling fremkom:

Her burde Henrik have taget bonden tilbage med 21. Sxc5. Men Henrik valgte 21. Lxd4, og det gav sort en ekstra bonde og en afgørende fordel, som han udnyttede til at forstærke angrebet mod hvids konge. Henrik måtte derfor kapitulere efter træk 40.

Arne havde sort mod Lars på bræt 7, og han valgte at spille Philidors forsvar. Desværre kom han galt afsted allerede i træk 4 i denne stilling, efter at hvid havde spillet 4. Lc4:

Det rigtige i denne stilling ville have været 4.-, c6. Da Arne i stedet spillede 4. -, Le7, mistede han en bonde og fik en presset stilling efter 5. dxe5, Sxe5 6. Sxe5, dxe5 7. Dh5, hvorefter enten e-bonden eller f-bonden ryger. Det blev op ad bakke for Arne i resten af partiet, og selv om han kæmpede bravt, måtte han opgive efter 53 træk.

Endelig havde Ole hvid mod Peter L. på bræt 8 i endnu et rent veteranopgør. Det blev en Caro-Kann, hvor Ole så tidligt som træk 4 fik en fordel, som han bevarede og udbyggede frem mod træk 20. Efter sorts 20. -, Df6-f5 fik vi denne stilling:

Her kunne Ole med 21. dxc5 eller 21. Dg2 have fastholdt presset på den lange diagonal mod den udækkede løber på b7. Men med 21. c4 forpassede han den mulighed, og fordelen løb ud i sandet efter afbytning af dronningerne. Spillerne blev derfor enige om remis i en helt lige stilling efter træk 23.

Det blev en lidt hård start for 4. holdet. Men vi skal nok komme stærkt igen - turneringen er jo kun lige begyndt.