2016 2013 2012 2011 2010 2008

Sekskantsmatch 2012

Hillerød snublede i Sverige

Af Palle Skov

Hillerød Skakklub førte med et enkelt point inden afslutningen på Sekskantmatchen 2007-2012. Men blev overhalet i den sidste runde søndag i Helsingborg, ikke alene af de nærmeste forfølgere, Åstorp, men også af Helsingør, som var hele tre point efter Hillerød, da sjette og sidste runde blev sat i gang på Olympiaskolen i Helsingborg.

Helsingør stillede med et godt hold, bevares, men at det scorede 9,5 points af 10 mulige overraskede også dem selv. Som Helsingørs stadig stærkt spillende Ole Larsen sagde bagefter: "Vi var heldige med lodtrækningen og især med udfaldet i de enkelte partier." Selv vandt Ole på tid over Hillerøds Martin Rosenkilde, der overskred tiden ved træk 40.

Slutstillingen efter seks års turnering blev:

1. Helsingør 34,5 points
2. Åstorp 33,5
3. Hillerød, 32,5
4. Helsingborg SS 29,5
5. Helsingborg ASK 25,5
6. Nordkalotten 24,5.

Hillerøds indsats:

Mod Åstorp blev det 1-1.

Jens Østergaard tabte på førstebrættet, Laurids Paulsen vandt på bræt 10. Det var de partier, der "talte dobbelt" idet Åstorp længe var vores alvorligste konkurrent til førstepladsen - altså indtil flere Hillerødspillere bøffede og Helsingør overhalede alle.
Jens blev igen sidst færdig. Det gjorde han også for to år siden på samme skole, da han tabte til GM Hector efter at have stået klart til gevinst). En god stilling og mange fine ideer blev her søndag forvandlet til et slutspil med bonde under. Mens de fleste tog afsted og andre længe vandrede rundt med overtøj forsøgte Jens at holde stillingen mod Anders Nilsson, Åstorp (2300), men Jens måtte ned.
Laurids spillede meget sikkert og udmanøvrerede sin modstander. Laurids kunne på et tidspunkt vælge mellem kongeangreb eller at plukke svage bønder på den anden fløj, og pludselig bukkede modstanderen en officer.

Mod Helsingør blev det 0-2.

Martin Rosenkilde havde på 2.bræt sort mod Ole Larsen, der i midtspillet vandt en bonde - Martin brugte en del tid og overskred som nævnt, men tårnslutspillet så ud til at være tabt alligevel. Ole måtte konstatere at tiden var gået. Martin kunne vist gode se det, men lod selvfølgelig som ingenting. Turneringslederen, der stod lige ved siden af, gjorde intet. En rigtig venskabsmatch, ikke noget med at gå ind og blande sig!
Henrik Damgaard på bræt ni havde en god stilling mod Erik Hedegaard men et angrebsvåben med Dronning og Løber i diagonalen a1-h8 blev forpurret af sort der fik afviklet til et slutspil med kvalitet og bonde mere.

Mod Helsingborg ASK fik vi 1,5.

Christopher Pedersen (bræt tre) røg ind i en trækgentagelse og var meget hurtigt færdig. Altså remis. (Christopher kunne nemt have nået at sikre sig en god plads på det nærliggende Olympia Stadion, hvor de regerende svenske mestre i fodbold havde hjemmebane mod Åtvitaberg i Allsvenskan. Helsingborg vandt 3-0)
Frands Laursen (bræt otte) mistede en bonde, men havde formentlig kompensation. Altså noget uklart. Jeg (Palle) var lidt nervøs for Frands' parti for jeg havde på færgen til Helsingborg drillet Frands og sagt at det var en vigtig kamp, og nu skulle han spille ordentligt og ikke føre sig frem med det der 1.f4. Og da jeg var henne og kigge på noteringslisten stod der 1.c4. (Uha, bare jeg nu ikke har lokket ham til noget han ikke er tryg ved. Me and my big mouth, tænkte jeg) Men pludselig havde Frands en bonde på c7. Kort efter var den bonde hovedaktør i en kombination som gav helt afgørende fordel og Frands vandt. Pyha.

Nordkalotten fik vi 1,5 mod.

På bræt tre stod Martin Percivaldi (bræt fire) meget fint med god bonde mere, men et fikst modspil fra sort kostede en officer. Martin holdt dog hovedet koldt trods begyndende tidnød og fandt en evig skak.
Esben Lauge Sørensen (bræt syv) vandt over den tidligere Hillerødmand Michael Sylvest. Esben mente efter partiet, at Michael havde haft et afgørende angreb, men kandidatspilleren Peter Svendsen fandt i efteranalyserne den rigtige plan. Angrebet blev dog aldrig udført, så egentlig kunne analyserne være underordnet. Men summa summarum fik Esben i partiet en fin stilling og vandt i sikker stil.

Mod Helsingborg SS fik vi kun 0,5

Desværre fandt Peter Svendsen på 5.bræt ikke den rigtige plan i sit eget parti. Det var længe kompliceret med Dronning og Tårn og 4-5 bønder til hver. Det var Peter, der havde flest. Og fordel. Men Peter var i tidnød og spillede nogle dårlige træk lige før tidkontrollen, dermed var fordelen væk, og den afgørende fejl, der tillod mat kom i træk 41. Sagde Peter selv og erkendte, at han skal spille bedre hvis det skal gå fornuftigt i kandidatklassen i Påsken 2013.
Palle på 6.bræt fik med de sorte brikker ikke nogen fordel mod Steffen Juuls London-system. Den tidligere Roskilde-spiller har boet i Sverige i årevis og spiller altså nu for HSS. Det blev et forsigtigt parti, hvor jeg fik et remistilbud på et tidspunkt efter kun et par timers spil, hvor jeg kunne vælge at afbytte en del lette officerer med remis som sandsynligt resultat, eller satse på at få gennemført et fremstød i centrum. Det satte jeg mig til at prøve at regne igennem. Og kom til den konklusion at forsøget på at få aktivt spil og gevinstchancer ville have været noget nær afgørende - for modstanderen. Så efter lange overvejelser modtog jeg remisen.

Altså i alt 4,5 af 10. det kan vi ikke være tilfredse med. Den samlede tredjeplads gav dog en lille præmie til holdet og en øl fra klubben på færgen hjem til de fem, der holdt ud og blev til den bitre ende.

Næste år begynder en ny cyklus af sekskantmatchen, 2013-2018. Skal vi prøve at vinde den??!