Hillerød skakklub
stiftet 1910

2016 2013 2012 2011 2010 2008

Sekskantsmatch 2013


Helsingør vandt første runde i kampen mellem tre danske og tre svenske hold

Af Hans E. Jacobsen og Palle Skov. Fotograf: Erik Hvalsøe

1. Helsingør 9
2. Helsingborg 5,5
3. Hillerød 5
4. Nordkalotten 5
5. Åstorp 5
6. Engelholm 0,5

Helsingør indledte den nye seks-års cyklus i Øresundsturneringen "Sekskantmatchen" på samme overbevisende måde, som klubben afsluttede den foregående omgang: Ved at sejre i stor stil uden tabspartier.

I første runde søndag (29/9) scorede Helsingør 9 points af 10 mulige. Nummer to blev Helsingborg med 5,5 p., derefter fulgte Hillerød, Nordkalotten og Åstorp alle med 5,0. Sjettepladsen tilfaldt lidt ugæstfrit den nye dreng i klassen, Engelholm, som kun fik en enkelt remis med hjem til Skåne. Jeg troede det stavedes Ängelholm, men vi er i Skåne og her holdes mere end 300 år gamle danske stavemåder somme tider i hævd. Det er vi kun glade for på denne side Sundet, i hvert fald de af os, som aldrig rigtig har kunnet forlige os med Roskildefreden i 1658.

I mange år har Helsingborg stillet med to hold: Schackkselskapet og Almänna, altså den "almindelige" klub og arbejderklubben. De to er nu slået sammen, som det sker så mange andre steder. Det kan være fornuftigt i krisetider at samle kræfterne, på den anden side mister man den charme og gejst som lokale opgør mod arvefjenden i samme by rummer. Se bare på fodboldens univers fx med FCK og Brøndby; det er vist kun politiet som gerne ville være fri for den slags.

Men sammenlægningen af Helsingborgklubberne gav altså plads til et nyt svensk hold. Tidligere har Landskrona deltaget, nu har Engelholm lidt nord for Helsingborg så fået buddet. Holdet stillede med Bo Gustafsson på første bord - han har tidligere spillet for en af Helsingborgklubbene gennem mange år.

Turneringen plejer at have en stormester med i feltet, idet Nordkalottens Jonny Hector ikke er for fin til at spille venskabsmatch. Han er dog professionel i den bedste betydning af ordet: Han lever af at spille skak. Derfor valgte han den årlige hurtigturnering i Brøndby, som desværre for sekskantmatchen afvikledes samme søndag.

Hillerøds resultater

På bræt 1 og 10 mødte vi Helsingborg.
FM Tim Jaksland, Hillerøds mand i Paris, kom ud i dagens længste parti som var et gevaldigt slag med to gange tidnød og undervejs en rekonstruktion inden remisen var i hus.
Det var dramatik fra starten. 1.e4, d5. 2.d4. Tim prøvede altså at spille Skandinavisk men hvid foretrak at invitere til Blackmar-Diemer Gambit. Det skulle Tim dog ikke nyde noget af, så han slog ikke på e4. Hvid fik i de følgende træk spillet både e5 og e6. Så blev bonden slået, og et senere hvidt h2-h4-h5 var endnu et offer, og så havde Tim to bønder men blev udsat for et heftigt angreb. Omkring træk 25 havde Tim to minutter igen til 15 træk og spillede nogle fikse træk.
Her kunne de ekstra 30 sekunder pr. træk som Tim plejer at få, bl.a. i Skakligaen, nok have givet et helt point til Hillerød, nu var man som allerede nævnt ude i endnu et tidnøddrama inden det endte fredeligt med remis, og Tim i endnu et tidspres hastede i en taxi til lufthavnen og hjem til arbejdet på Place Vendôme.


Bernhards parti så jeg ikke meget af, før vores mand var bagud med lidt for meget materiel til at det var rigtig spændende, men stor tak til Bernhard for at stille op med meget kort varsel, da der indløb afbud aftenen før runden.

På bræt 2 og 9 mødte vi Åstorp.Carsten Erlandsen remis, mens Laurids vandt rimeligt ubesværet.

På bræt 3 og 8 mødte vi Helsingør.
Christopher ofrede vildt et par officerer for en del bønder, men der var slet ikke nok fut i angrebet.
Henrik Damgaards fik remis.

På bræt 4 og 7 mødte vi Engelholm.Palle havde sort og fik som så ofte før en lidt passiv, men meget solid stilling efter trækkene 1.d4, Sf6 2.Sf3. Øv. Så sidder man der og føler lidt, at mange sjove muligheder er udtømt, hvilket de ikke ville være efter 2.c4. Hvid stillede sig solidt op og selvom jeg gerne ville åbne spillet og slås blev det ikke rigtig til noget. For at blive i det svenske var det nærmest Ulf Anderssons trerækkers forsvar, jeg opnåede med mine anstrengelser. Trækgentagelse og remis efter 28 træk.

Morten vandt en sicilianer på overbevisende måde mod en ikke ueffen modstander.

På bræt 5 og 6 mødte vi Nordkalotten.Arne tabte med hvid et langt parti med masser af indhold til det tidligere Hillerødmedlem Michael Sylvest. Sort fik revet Arnes kongestilling op og fik fint spil bl.a. med sit farlige løberpar, og det hele endte i slutspil med springer plus to-tre bønder til Arne mod løber plus endnu flere bønder.
På et tidspunkt mødte jeg en noget sammenbidt Arne på gangen. Jeg gik ud fra han havde opgivet, så jeg sagde nærmest trøstende "Nå, det gik ikke?!", og fik det kontante svar: "Jeg er på vej ind efter en ny noteringsliste, jeg spiller endnu!".
Så måtte jeg jo ind og se på stillingen, og utroligt nok havde Arne fået kæmpet sig tilbage til en i hvert fald optisk set nogenlunde lige stilling med springer og to bønder mod løber og nu kun to bønder. Her valgte Arne så en variant hvor springeren måtte ud på randen for at dække en af bønderne, og det var muligvis den afgørende fejl, men det var dog ikke let at se. Hesten blev slagtet og 0-1, men jeg tror remisen var tæt på.Hans vandt et udmærket parti som sort i en sicilianer. Afslutningen var elegant med løberoffer, tårnoffer og mat. Det var dog kun løberofferet, der kom på brættet før hvid opgav.

Næste år i Sverige.
Næste år spilles så anden runde af Sekskantmatchen. Hillerød ligger altså midt i tabellen med 50 procent score. Det var ikke noget dårligt hold vi stillede, selv om jeg hørte en stærk spiller bruge udtrykket "skodhold" om Hillerødholdet. Det er dog selvfølgelig klart, at når kun en enkelt spiller blandt ligaholdets otte mand kan afse tid til at deltage, kunne det nemt være bedre. Man kunne vælge at se Sekskantmatchen som en nem og behagelig træning med nogenlunde normal betænkningstid inden den egentlige holdturnering begynder. Og uden at man sætter sin rating på spil.
Lad os håbe nogle flere af de stærkeste vil tænke sådan om denne venskabsmatch og deltage næste år - om ikke andet så for at vise Helsingør, at det altså ikke er dem, der er den stærkeste klub i Nordsjælland. Det er faktisk Hillerød, hvis nogle skulle være i tvivl. Og det går da heldigvis lidt tilbage for Helsingør: Sidste år 9,5 af 10, i år kun 9......

Vi siger Hejsan og vel mødt til trevlig skak i Åstorp i 2014, Helsingør 2015, Engelholm 2016, hos Nordkalotten i 2017 og afsluttende i Helsingborg i 2018.