Kvik links:

Intro video


Sponsorer



 




 


Frivillig støtte indbetaling

 

DM 2016


Af Hans E. Jacobsen

DM 2016 er slut, og de sidste deltagere er på vej hjem. Igen et velgennemført stævne af de dygtige arrangører fra Sydfyn. Spillestedet, organisationen og omgivelserne var perfekte.

Hillerødspillerne fik sat deres præg på begivenhederne lige til det sidste - det var Martin og Tim der begge havde hovedroller i fordelingen af præmierne i kandidatklassen og dermed oprykningen til landsholdsklassen. Men lad mig starte fra toppen.

GM Lars Schandorff deltog i landholdsklassen og forblev ubesejret, men for få gevinster gjorde at Lars måtte nøjes med 4. pladsen. Vinder og danmarksmester blev helt fortjent Mads Andersen, der spillede sit livs turnering, og levede fuldt og helt op til sin nye stormestertitel.

Afslutningen i kandidatklassen blev et drama. De to jævnaldrende kombatanter, Martin Percivaldi og Jesper Thybo kæmpede indædt om 1. pladsen, som de har gjort så mange gange før i forskellige ungdoms-DM og skoleskak-DM gennem de sidste 7-8 år.
Tim Jaksland fik en hovedrolle i den indbyrdes kamp mellem de unge. Tim havde tabt til Martin i 4. runde, men var kommet fint igen med sejre i runde 5 og 6 og fik nu fornøjelsen af Jesper Thybo i sidste runde. Med sejr kunne Tim - udover at spille sig selv ind i præmierækken - hjælpe Martin godt på vej til landsholdsklassen 2017.
Tim gik frisk til sagen som sort, men desværre holdt det ikke hele vejen hjem. Tim måtte ned til sidst, og Jesper snuppede førstepladsen med 6 point. Eneste tab var til Martin i 6. runde.
Martin vandt de sidste to partier og endte på 5½ sammen med Mads Hansen fra Skanderborg. En rigtig flot fight af Martin, der bagefter kan ærgre sig over et misset halvt point i partiet mod Brian Jørgensen i runde 5. Martin kan desuden glæde sig over at have passeret 2300 klart både i ELO og dansk rating.

De øvrige deltagere fra Hillerød deltog alle i Kort påske 2. Man kan også med god ret kalde det "Komprimeret påske" - 5 partier på 3 dage fra torsdag til lørdag.
Deltagerne var Morten Kuhn, Palle Skov, Bernhard Sørensen og Hans E. Jacobsen.
Bernhard deltog i næstøverste ratinggruppe og fik 2 point. Bernhard har vist god form på det seneste, men i denne turnering gik det bare ikke Bernhards vej, og resultatet kostede lidt rating.

Palle, Morten og Hans deltog alle i øverste ratinggruppe, og undgik mirakuløst at møde hinanden.

Palle har ikke spillet særlig mange DM, og da han vandt partiet i 3. runde, var det første gevinst ved et DM siden 1990! Palle endte på 2½ point - nogenlunde som forventet - og Palle var tilfreds med indsatsen, som også indebar et afslået remistilbud. Palle er jo en venlig mand, og kan normalt ikke lide at afslå remistilbud!

Morten specialiserede sig undervejs i turneringen med dronningfangster. Efter et nederlag i første runde lykkedes det Morten at vinde/fange modstandernes dronning tre runder i træk! Ganske enestående og usædvanligt.
I sidste runde stod der rigtig meget på spil. Med sejr ville Morten ikke alene ende langt fremme i præmierækken, men også samtidig blive mesterspiller for første gang.
Morten kæmpede indædt for sin chance, men mødte desværre en meget stærk og rutineret ræv - Henning Nielsen fra Maribo. Morten rokerede langt, og gik løs på modstanderens kongestilling. Undervejs missede Morten desværre en vigtig pointe, der kostede materiale, og derefter var det opad bakke. Morten forsøgte til det sidste, men forgæves. Men 3 point gav en pæn ratingpræmie og et nyt ratingtal på 1884.

Undertegnede gjorde sig mest bemærket ved at spille og spille i en uendelighed. Det ene lange slutspil afløste det andet i de første tre runder - i alt 220 træk i bare 3 partier. Det kneb gevaldigt med at nå både frokost og aftensmad Skærtorsdag. De sidste to partier blev mere 'normale' og slutresultatet blev 3 point ligesom Morten. Udbyttet var tilfredsstillende - ratingpræmie og mesterspiller igen, igen -, men jeg var ikke helt tilfreds med spillet. Jeg har været rigtig godt spillende i flere måneder, men her i Svendborg følte jeg ikke helt, jeg havde styr på vurderingerne, og tabspartiet fra 4. runde kommer helt sikkert ikke med blandt mine "50 udvalgte partier"!

Hvem deltog ellers? Jo Peter Svendsen var til stede under hele hovedturneringen, men som medlem af Dansk Skak Unions Forretningsudvalg var det Peters lod at deltage i de utallige møder, som også er en del af et DM i skak.
En anden vigtig del af et DM er at møde og hilse på gamle skakvenner og bekendskaber, og så bliver der i øvrigt snakket og tænkt skak fra morgen til sen aften alle de dage man er en del af stævnet! Hele atmosfæren emmer af skak - noget mange af os elsker og vender tilbage til år efter år.