Kvik links:

Intro video


Sponsorer
 


Frivillig støtte indbetaling

 

Villard de Lans 2017


Af Hans E. Jacobsen

Peter Langer og undertegnede har efterhånden oparbejdet en rigtig god ferietradition. Hver andet år inviterer vi vores koner med på ferie et sted hvor der både er en skakturnering og muligheder for andre ferieoplevelser. Det startede i 2009 i Biel og siden har vi besøgt Leros (Grækenland), Ischia og Aqui Terme (Italien) og i år var det så Villard de Lans i de Franske alper nær Grenoble.

Villard viste sig at være en endog meget charmerende provinsby med masser af gode restauranter og barer. Vi boede privat hos et fransk ægtepar, der lejede to værelser ud til os i en hel uge. De gjorde alt, for at vi skulle få en god oplevelse ud af det. Eneste problem var et de kun talte fransk! Vi måtte efter bedste evne genopfriske vores for længst glemte skolefransk og finde nogle ord hist og pist. Google translate kom også i sving!

Skakturneringen var delt i to grupper - ca. 60 spillere med under 1501 i den ene gruppe, og ca. 78 spillere i den åbne gruppe, hvor også enkelte under 1500 havde tilmeldt sig. Både Peter og jeg var med i den åbne gruppe. Jeg var seeded som nr. 25 og Langer som nr. 68. Turneringen var ikke så stærk i toppen - kun to stormestre og syv internationale mestre, men til gengæld rigtig mange stærke franske juniorer. Jeg havde nærmest indtryk af at hele den franske talentfulde ungdom var samlet i Villard, men jeg kan se at Tim og også havde fornøjelsen af en del stærke juniorer i turneringen i Sanary sur Mer. Generelt virkede disse juniorer underratede - var stærke i åbningen og taktisk gode, men havde stadig lidt at lære i det strengt positionelle og i slutspillet.
Frankrig har i de senere år fået en verdensklassespiller i Maxime Vachier-Lagrave og min teori er, at hans tilstedeværelse har betydet nogenlunde det samme for skak i Frankrig, som Carlsen har i Norge.

Peter var i sagens natur næsten hele tiden oppe i mod stærkere modstandere og tabte derfor også flere partier end han van vandt - franskmændene var heller ikke gode til at tage imod remistilbud! Langer var ikke tilfreds med pointhøsten, som endte på 2½ af 9, men vandt faktisk en del dansk rating på den præstation. Så helt skidt var det bestemt ikke!

Min egen præstation var ujævn. Jeg havde ikke spillet et parti skak siden DM i påsken og følte mig lidt rusten i starten. Men efterhånden fik jeg nogenlunde styr på spillet. I starten følte jeg ikke jeg var så god til at regne komplicerede stillinger ud, så jeg tog konsekvensen og spillede kedeligt og positionelt og filede gerne videre på lige eller svagt fordelagtige slutspil. De gav pote og med 5½ point (+2) blev jeg nr. 19 og var tæt på en ratingpræmie, hvis jeg havde vundet i sidste runde.

I sidste runde mødte jeg en ung knægt på 12 år som jeg havde siddet ved siden af i flere runder (vi havde næsten samme ELO - 1970 og 1972). Jeg havde set hvordan han i flere tilfælde smadrede sine modstandere med hurtigt og aggressivt spil. Men han spillede ind imellem for hurtigt og for overfladisk. Jeg tror han med tiden bliver rigtig god, så jeg har tænkt mig at huske navnet Phileas Mathíeu.
Jeg havde hvid og fik en god stilling med minimal fordel og var på vej ind i det planmæssige slutspil, da han tilbød remis.
Efter lidt overvejelser frem og tilbage blev jeg enig med mig selv om, at jeg var tilfreds med turneringens forløb samt 5½ point og tog derfor imod tilbuddet. Hvis han engang bliver rigtig stærk kan jeg altid sige, at jeg har spillet remis med ham!

Både i runde 2 og runde 5 mødte jeg franske IM'er på 2376. I anden runde var jeg snublende tæt på at vinde, men var som nævnt ikke helt god til at regne varianter og tog derfor remis ved evig skak. Stillingen var som nedenfor:

Jeg havde sort imod IM Didier Collas og vi har netop passeret tidskontrollen ved 40 træk. Hvids sidste træk var 44. Se6-g5. Hvid har en meget udsat kongestilling men til gengæld en giftig f-bonde. Jeg tænkte 10 minutter og tog evigskakken efter 44. - Txa4+ 45. Kb2 og derefter skakker på a4 og b4 som hvid ikke kan undslippe. b1 og c2 er forbudte felter for kongen pga. Dg6+ og hvid kan heller ikke tillade at sort får lov til at spille Tg3-a3.

Jeg havde på fornemmelsen at der måtte være noget afgørende, men kunne ikke finde det. Kan du finde gevinsten for sort?

Didier Collas - Hans E. Jacobsen

Jeg overvejede rigtig meget Dg6 enten når kongen står på a2 eller b2, men kunne ikke få det til at virke - f bonden går hurtigt ned.
Løsningen er: 44. - Txa4+ 45. Kb2 Dg8!! Et supertræk, som bare er svært at finde. Fidusen er at 46. f7 strander på Dh8+!! og hvid går mat. Hvid må så finde på noget andet. f. eks. 46. Se4. Her fortæller computerne mig at Tg2 vinder efter lange forcerede varianter.
Det havde været flot, men næsten også for godt til at være sandt. Jeg kunne ikke overskue det og tog den sikre remis mod en IM på 2376!