Dan spiller skak i Riga!


Af Dan Erichsen 

Når nu man ikke har bedre ting at lave i sin ferie, tog jeg til Riga og spillede skak. Det var Letlands Skak Unions 100 års jubilæum, som lå samtidigt med FIDEs 100 års jubilæum. 

Så jeg var med i tre turneringer. Den store, FIDEs 100 års jubilæumslyn, og holdskakturneringen. Der var flere andre turneringer samtidigt og ved siden af, men man skal jo også have lidt tid til at se stedet. 

Holdskakturneringen var først. Det var tre runder og fire hold, repræsenterende henholdvist Estland, Letland, Litauen og resten af verden. 100 mand per hold. 400 spillere ialt. Letland udnyttede hjemmebanefordelen og vandt med god margen. Jeg selv tog 2.5/3 for rav, så det var ikke min skyld. 

Lynskakturneringen var lidt noget rod. Jeg ved ikke, hvad lederne havde gang i, men det tog dem en halv time hver runde at lægge parringerne, så det var ret trættende at være med til. I det mindste kan jeg prale af, at jeg spillede Igor Glek til remis.

Og så var der hovedturneringen. 9 runder, 300 spillere, 19 stormestre, et utal af 2400+ IM'ere og alskens baltiske juniorer. Og det var bare den åbne gruppe. Jeg var seedet som nr. 204. Det er længe siden, jeg er startet så lavt. Jeg snakkede med en stormester fra Sverige, der sagde, at de sidste mange år, havde han kunne regne med en andenplads, men det skete jo nok ikke i år.

Jeg sluttede med beskedne 4/9, hvilket stadig var nok til en lille ratingfremgang. 

Riga er en dejlig by, spillestedet var fortrinligt, organisationen var ikke helt, hvor den burde være, men taget i betragtningen hvor exceptionelt mange, der var dukket op i år, kan jeg godt forestille mig, at det har været en hård tur. Men vær klar over, at I får kam til jeres hår.