2010 <> 2012

By turnering 2011 - Nordea Cup


15. juni 2011

Jes West Knudsen blev en fortjent bymester 2011 efter en overbevisende sejr i sidste runde over Martin Percivaldi. Lars Erik Linderod gjorde sit bedste for at følge Jes Knudsen til dørs, men endte med at tabe et kompliceret parti mod Leif E. Kristensen. Dermed blev Frands Lavrsen nr. 2 efter en sikker sejr over Flemming Borg.

Basis 1 blev vundet sikkert af Wojciech Pawlak som er i god skakform i øjeblikket. I sidste rundes topopgør mod Søren Nygaard vandt Wojciech igen og endte med 5.5 point langt foran fire spillere på 4 point.

Basis 2 blev helt domineret af Allerød spillerne. Hardy Hansen vandt foran John Sø og Svend Aage Rand. En fortjent sejr til Hardy Hansen der førte hele vejen igennem.

Hillerød Byturnering - en personlig vurdering

Af Hans E. Jacobsen

Mesterklassen i Hillerød Byturnering var i år ikke helt så stærkt besat, som den tidligere har været. Men når de allerstærkeste ikke stiller op, så er der plads til at andre kan kæmpe om titlen. Der var mange underholdende spillertyper med i feltet, så umiddelbart tegnede bymesterklassen både spændende og jævnbyrdig - og det blev den.

Efter ratingtallene var Leif E. Kristensen favorit. Leif spiller ikke særlig meget - kun 7 partier om året i Hillerød Byturnering. Sådan har det været i snart en del år. Faktisk er det imponerende at Leif kan opretholde så høj en spillestyrke med så lidt aktivt spil. Det kan dog ses - specielt i starten af turneringen - at Leif er lidt rusten. Han bruger megen tid og får ikke altid afsluttet partierne helt efter fortjeneste. Det nød jeg selv godt af - jeg var meget heldig med at få remis i første runde mod Leif.

Jes West Knudsen var den anden favorit og levede helt op til værdigheden. Jes er giftig, hurtig og farlig for alle - også for sig selv en gang imellem, når det går for stærkt, og ideerne bliver for overfladiske. Men det kører for Jes i øjeblikket. Han spiller mange turneringer, er i god form og klarer sig rigtig godt. Hillerød Byturnering var ingen undtagelse og Jes vandt fortjent turneringen, selv om han bestemt også var heldig undervejs. Hvordan han undgik at tabe til Laurids Paulsen og undertegnede er lidt af en gåde - specielt for Laurids og mig, men det er meget typisk for Jes at han altid leder efter muligheder og bliver ved med at lede og kæmpe og det giver ofte bonus.

Lars Erik Linderod var turneringens store overaskelse. Lars Erik fightede, kæmpede og forsøgte med alle midler at rode brikkerne godt og grundig sammen for at forvirre sine ofte højere ratede modstandere. Lars Erik var også den første til at indrømme, at han undervejs havde været svineheldig, men det tæller alt sammen. Ligetil det sidste havde Lars Erik chancen for at dele 1.præmien, men i det sidste parti mod Leif, slap heldet op.

Frands Lavrsen spillede også en flot turnering og med tre gevinster i rap mod undertegnede, Flemming Borg og ikke mindst Jes Knudsen nåede Frands op på en flot 2. plads. Frands er en herlig fighter med ofte utraditionelle ideer og originale tilgange til spillet. Når det lykkes, ser det godt ud - og det gjorde det denne gang.

Flemming Borg er lidt af samme støbning som Frands. Men Flemming kan i sit spil ind imellem virke overfladisk og ukoncentreret. Men ikke i denne turnering. Flemming spillede meget koncentreret og seriøst, og fik kun turneringen ødelagt fordi det gik galt i de to sidste runder mod Lars Erik og Frands.

Laurids Paulsen startede som lyn og torden og skulle have ført halvvejs, hvis han blot havde vundet sin klare gevinststilling mod Jes. Nu endte turneringen lidt skævt for Laurids, der har potentiale til meget mere end de ca. 1750 han ligger på i øjeblikket.

Martin Percivaldi er uden diskussion et kæmpe skaktalent og spiller allerede i en meget ung alder moden skak. Men selv de største talenter oplever nedture og skuffelser undervejs og en sådan nedtur oplevede Martin denne gang. Men det er ofte af de dårlige resultater at man lærer mest og sådan vil det nok også være for Martin, der helt sikkert kommer stærkt igen i de kommende år. Midt i turneringen deltog Martin også i Kronborgturneringen og vandt basis 1. Det viser blot, at det dårlige resultat i denne turnering var en enlig svale.

Og så er der undertegnede, som endte på 3,5 - skuffende ifølge min egen selvopfattelse. Jeg havde forventet at skulle spille med om titlen. Men da Flemming Borg mirakuløst (og flot!) reddede en tabt stilling over i remishavnen, og da jeg runden efter heller ikke kunne omsætte en fordelagtig stilling mod Jes til andet end et slutspil med en bonde mere, som jeg oven i købet endte med at tabe i tidsnøden, ja så gik gassen af ballonen. Det blev så ikke min turnering i denne omgang.


7. juni 2011

I basis 2 vandt Hardy Hansen et meget vigtigt udsat parti mod John Sø. Det betyder, at Hardy fører alene med 5 point foran Svend Aage Rand med 4,5. Vinderen skal findes blandt disse to. John Sø med 4 point kan kun teoretisk nå op.

I Basis 1 bliver der et rent finaleopgør i sidste runde mellem Wojciech Pawlak og Søren Nygaard. Wojciech vandt i sikker stil det udsatte parti mod Stig Lenskjær, der ellers også havde chancen for at spille med om præmierne.

I Bymesterklassen missede Jes Knudsen en oplagt matchbold, da han ofrede sig ihjel i en lovende stilling mod Frands Lavrsen. Frands nåede dermed op på 3,5 mens Jes og Lars Erik Linderod har 4. Det bliver en nervepirrende afslutning. Jes har i sidste runde hvid mod Martin Percivaldi, som netop har vundet basis 1 i Kronborg og kan godt levere en overraskelse.

Sidste runde spilles tirsdag den 14. juni i klubbens lokaler i Kulturværkstedet.

31. maj 2011

Jes Knudsen vandt igen - denne gang en slutspilssejr over Flemming Borg. Overraskelsen Lars Erik Linderod følger rigtig godt med efter sejr over Laurids Paulsen. Vinderen af Hillerød Byturnering 2011 skal nok findes blandt disse to spillere.

Basis 1 er ret åben, men Wojciech Pawlak ligger godt til efter en vigtig sejr over Kim Alex Olsen. Det samme gør Stig Lenskjær efter sejr over Jens Søndergaard. Vinderen af et udsat parti mellem disse to spillere kommer i alene i spidsen før sidste runde. Lige i hælene ligger Søren Nygaard.

Basis 2 ser ud til at blive et rent Allerødopgør. John Sø, Svend Age Rand og Hardy Hansen kæmper om førstepladsen. Et udsat psrti mellem netop John Sø og Hardy Hansen kan blive afgørende.

25. maj 2011

Jes Knudsen vandt en vigtig sejr i topopgøret mod Hans E. Jacobsen og ligger nu godt til i en utrolig jævnbyrdig bymesterklasse.

18. maj 2011

Stor jævnbyrdighed i mesterklassen med mange og lange kampremiser. Frands og Leif spillede et dramatisk og omskifteligt parti hvor begge spillere glemte officerer der stod i slag og begge prøvede at have klare gevinsstillinger. Meget retfærdigt endte partiet til sidst remis. Jes forsøgte sig med et chancerigt offer mod Lars Erik Linderod. Det så længe farligt ud men Lars Erik forsvarede sig sejt og kæmpede sig til en remis i et langt slutspil med bønder mod en springer. Flemming og Hans så længe lige ud, men pludselig fik Hans fat i en bonde og fik en stærk stilling. Men Flemming kæmpede sejt og fandt en original springersvikmølle der sikrede evig skak! Kun Laurids var i stand til at vinde et parti da Martin svækkede sin bondestilling for meget. Slutspillet kunne ikke holdes. Alt i alt er spændingen stadig intakt!

10 maj 2011

Alle slår alle i bymesterklassen 2011. I 3. runde kom både Lars Erik Linderod og Laurids Paulsen på tavlen med sejre over henholdsvis Flemming Borg og Frands Lavrsen. Jes Knudsen vandt et favoritopgør mod Leif E. Kristensen efter hurtigt at være kommet en officer op.

I Basis 1 er der ligeledes mange om budet og vi skal til Basis 2 for at finde en spiller med maksimum efter 3 runder. Det er Hardy Hansen Allerød der i lokal- og topopgøret mod Svend Aage Rand vandt partiet og førertrøjen.

4.maj 2011

Der var god gang i partierne i 2. runde af byturneringen i mesterklassen. Laurids havde spillet Jes Knudsen helt ned under gulvbrædderne og havde mange gevinstmuligheder, som Laurids dog missede en efter en. Det skal retfærdigvis siges, at Jes forsvarede sig yderst sejt og fantasifuldt nede med en dronning for at par lette officere.

Der var tilsvarende rav i gaden i partiet mellem Leif E. Kristensen og Flemmning Borg. Hvordan det parti kunne ende remis til sidst er lidt af en gåde! Flemming klagede under partiet sin nød - han havde ikke længere nerver til den slags ophidsende partier!

I partiet mellem Lars Erik Linderod og Hans E. Jacobsen fik sidstnævnte lejlighed til at fyre en meget elegant offerkombination af sted med dobbelt officersoffer. Ofrene var korrekte og stillet overfor udækkelige trusler opgav Lars Erik partiet i træk 23.

Det sidste parti mellem Frands Lavrsen og unge Martin Percivalid bølgede længe lidt frem og tilbage og endte som sidste parti i et spændende tårnslutspil, hvor Frands en overgang så ud til at være på hælene. Men sidst i femte spilletime kiksede Martin (hvis træthed har spillet ind er det meget forståelig!) og den gamle ræv Frands løb med sejren - satte mat med 28 sekunder tilbage på klokken.