2021-22 <> 2023-24

Mesterrækken 2022-23


Hillerød 4

13. marts 2023

Hillerød 4 - Allerød 2: 5-3

Hillerød 4 i mesterrækken spillede til gengæld en rigtig flot kamp og spillede 4-4 mod Roskilde 1. Hvis Rasmus Rabjerg ikke helt umotiveret havde tabt på tid i en gunstig stilling havde Hillerød endda vundet kampen. Flotte individuelle sejre til Nienke van den Brink og Emil Skallebæk var med til at skabe grundlaget for den overraskende gode præstation.

26. februar 2023

Roskilde 1- Hillerød 4:  4-4

Hillerød 4 i mesterrækken spillede en rigtig flot kamp og spillede 4-4 mod Roskilde 1. Hvis Rasmus Rabjerg ikke helt umotiveret havde tabt på tid i en gunstig stilling havde Hillerød endda vundet kampen. Flotte individuelle sejre til Nienke van den Brink og Emil Skallebæk var med til at skabe grundlaget for den overraskende gode præstation.

januar 2023

Hillerød 4 - Helsingør 2:  2-6

Hillerød 3 og 4 i Mesterrækken løb ind i massive sygdomsafbud helt frem til søndag formiddag, og det kunne holdene ikke helt bære. På hjemmebane blev Hillerød 4 kørt over og stort 2-6 til Helsingør 2. Kun Holdleder Carsten Pedersen vandt sit parti.

16. januar 2023

Hillerød 4 - Frederikssund 1:  5-3

Hillerød 4 vandt 5-3 over Frederikssund. Et overraskende godt resultat, dog hjulpet lidt på vej af Frederikssund, der havde rigtig mange afbud til kampen.

5. december 2022

Allerød 1 - Hillerød 4:  4½-3½

Hillerød 4 var oppe imod overmagten i form af Allerød 1, men det kunne man ikke se på spillet i en helt jævnbyrdig match. Igen kom sejrene til de unge: Bertil Friis Jensen og Emil Skallebæk.

4. november 2022

Hillerød 3 - Hillerød 4:  2-6

Af Frands Lavrsen

Damp på kedlen, bukkejagt og kludder i talrækken.

Lokalopgøret i mesterrækken mellem Hillerøds 3. og 4. hold blev spillet på en dejlig lun og solbeskinnet søndag eftermiddag, hvor de 16 spillere og hele karavanen af hjælpere og følgere alligevel blev lokket indendørs for at afvikle en på forhånd tilsyneladende jævnbyrdig match, men med den behagelige mulighed at kunne bevæge sig udenfor og trække drag af den friske efterårsluft ned i lungerne og med stimuli af hjerneaktiviteten til følge. Det skulle jeg nok selv have benyttet mig noget mere af med tanke på min senere totalt hjerneblæste buk af et træk 28 på bræt 5.
Seancen foregik i Kedelhuset over for vores normale spillested i Frivilligcentret, og damp på kedlen sørgede Poul Kleiminger i topform for med storstilet kaffebrygning tillige med andre serviceaktiviteter under hele matchen. Det kriblede i fingrene på Poul for selv at flytte rundt på brikkerne, men det var hans eget ønske at holde fingrene væk fra dem den eftermiddag. Vi andre ser frem til igen at nyde Poul i topform også på de 64 felter i et forhåbentligt snarligt comeback. Pouls blotte tilstedeværelse er jo med til at skabe en god stemning, og vi ved, at han er en hård nyser ved brættet for de fleste modstandere.
Der var masser af aktivitet i lokalet, for samtidig spillede vores 2. hold mod Frederiksberg. Når man gik op og ned af knirkegulvet kunne man forledes til at tro, at det var de mange spillere, der tænkte, så det knirkede og knagede. Det gjorde de da bestemt også, men det var dog det træbeklædte gulv, der leverede den specielle lydkulisse ved den mindste vandring i det ellers tyste rum. Den slags må man leve med som skakspiller og så i stedet glæde sig over, at mobiltelefonerne ikke bimler og bamler.
Vores 3. og 4. hold er sammensat med et nogenlunde ensartet styrkeforhold, hvilket skulle borge for et tilsvarende udfald på resultattavlen. Men sådan gik det absolut ikke, da matchen kom i gang. Nu ved jeg ikke hvor mange jægere, der er på de to hold, men det var i al fald tydeligt, at bukkejagten var gået ind. 3. holdet var åbenlyst bedst i den disciplin, og var helt klart dem med flest træffere. Læs bare om bukkene især på bræt 2, 5 og 6 længere nede.
Så derfor gik der kludder i talrækken, for det var 4. holdet, der trak sig sejrrigt tilbage med en 6-2 gevinst i posen. Hvordan det gik for sig, kan du få indblik i med smagsprøver fra de enkelte partier nedenfor.

bræt 1 spillede reserveteranen hr. Sørensen med fornavnet Torben endnu en gang for 3. holdet mod reserve-Morten på 4. holdet. Der var nu ikke meget reserveret over Mortens spil, for han tog ret hurtigt styrepinden med hvid i dette parti, der via trækomstilling blev til en sicilianer. Det startede egentlig her:

 

Morten har netop spillet 12. exf5, og nu valgte Torben 12. -, gxf5 i stedet for at slå med løberen, som var mindre risikabelt. Og efter fortsættelsen 13. f4, e5 14. Le3, De7? 15. Sd5 begyndte det at se rigtig svært ud for Torben. Det blev det da også, for Morten holdt sig ikke tilbage med at udnytte hullerne i sorts efterhånden åbne og meget skrøbelige kongestilling. Selv om Torben prøvede med et lettere desperat officersoffer i træk 24, var det Morten, der kunne bogføre et helt point i træk 30.

bræt 2 var det Esben på 3. holdet, der hurtigt førte taktstokken med hvid mod Hans på 4. holdet i en sicilianer. Det førte til denne stilling efter 25. Sxe4:

Esben havde fastholdt presset, men stillingen var egentlig lige. Så kom der imidlertid lige en buk forbi, da Hans trak 25. -, Sxe4? Derefter var det Esbens tur til at bukke og takke for det hele point efter 26. Dxh6.

bræt 3 tørnede Poul H. med sort for 3. holdet sammen med Peter B. fra 4. holdet. Poul fik efter et par unøjagtigheder af hvid i midtspillet i en dronninggambit flot tilspillet sig et solidt overtag med denne praktisk talt vundne stilling efter 26. f4:

Her skulle Poul spille 26. -, Dg4 eller 26. -, Dh5 for at bevare overtaget. Desværre valgte han 26. -, Txc2, og stillingen blev efterfølgende så forfladiget, at Peter og Poul blev enige om remis i træk 36.

I en kongeinder på bræt 4 havde Oliver for 3. holdet hvid mod Bertil på 4. holdet. Efter en jævnbyrdig åbning satte Oliver unødvendigt et par bønder over styr og tillod Bertil at lægge et stadig hårdere pres mod hans stilling. Vi hopper frem til en spektakulær afslutning på et tidspunkt, hvor partiet dog reelt var afgjort:

Oliver havde netop spillet 34. Lf3, og Bertil afsluttede fornemt med 34. -, Dxf4 35. Kxf4, Le5 #. Oliver kunne selvfølgelig have trukket pinen ud med 35. Kg2, men det var blot et spørgsmål om tid, før partiet var tabt alligevel.

I mit eget parti på bræt 5 spillede jeg på 3. holdet med sort Nimzowitsch forsvar mod Torben J. på 4. holdet. Efter en række afbytninger og helt lige spil nåede vi til denne stilling efter hvids 28. bxc3:

Både hvid og sort havde angrebschancer i stillingen, men uden blik for hvids forestående trussel mod bonden på d5 spillede jeg tankeløst 28. -, e5? Sikke en buk. Efter 29. dxe5 valgte jeg ovenikøbet den dårlige fortsættelse 29. -, Lxe5 i stedet for 29. -, Txf3, hvorefter jeg kunne have nøjedes med et kvalitetstab i første omgang. Så nu gik det helt galt, og Torben kunne i træk 44 modtage min opgivelse.

Ole kom med hvid for 3. holdet på bræt 6 i en uregelmæssig åbning under let pres efter åbningen mod Rasmus på 4. holdet. Ole kom foran med en bonde, men manglede noget udvikling. Stillingen var dog ret lige, da dette skete:

Sort havde netop spillet 20. -, Dc6 +, hvortil Ole blot skulle have reageret med 21. f3. Da han trak 21. Dc3, kunne Rasmus i stedet med 21. -, h3+ afgøre partiet. Det gjorde han, og Ole gav naturligvis straks op oven på sådan en buk.

bræt 7 var Bernhard på 3. holdet og Peter L. på 4. holdet meget fredeligt indstillet i et slags London system. Slutstillingen allerede i træk 21 blev denne:

Hvid havde lige spillet 21. Sb3. Her blev de to “søndagsbilister” altså enige om remis i denne lige stilling.

Endelig spillede Johan fra 3. holdet og Emil fra 4. holdet en dronningbondeåbning på bræt 8. Johan havde hvid og kom i alvorlige vanskeligheder efter denne overseelse i træk 13:

Her spillede Johan 13. b4, hvorefter der røg et par bønder efter 13. -, Lxb4 14. cxb4, Dxb4+ 15. Sd2, Dxa4. Resten af partiet kæmpede Johan forgæves mod overmagten og kastede håndklædet i ringen i træk 36.

Ja, frænde er frænde værst. I næste runde skal der anderledes boller på suppen fra 3. holdets side. Til gengæld kan 4. holdet hvile lidt længere på laurbærene som oversidder i den runde.

30. oktober 2022

I mesterrækken mødte Hillerød 3 og Hillerød 4 hinanden. Holdene er forsøgt sammensat, så de burde være nogenlunde jævnbyrdige, men Hillerød 4 vandt sikkert 6-2 - en gedigen overraskelse.